Sosyal Mühendislik Saldırılarına Karşı Alınacak Tedbirler
Sosyal mühendislik saldırı yöntem ve tekniklerini kısa kısa anlattığım ilk üç yazının ardından, bu düzenbazlara karşı dikkat etmemiz gereken hususları maddeler halinde vererek konuyu tamamlayacağım. Şükrü Durmaz ve Erdal Özkaya ile beraber yazdığımız Sosyal Mühendislik kitabımızda kapsamlı açıklamalar ve yaşanmış örneklerle verdiğimiz hususlardan bazılarına bu yazıda değinmeye çalışacağım. Yaratıcı zekâ konusundaki sınırsız ihtimaller ve yaşanmış tecrübeleri dikkate alarak, tedbir kapsamında dikkat edilmesi gereken hususlara okuyucuların da ekleyecek birçok maddesi olacağına eminim. Aslına bakılırsa maddeler halinde yazacağım hususların birkaçını dahi yerine getirmek sosyal mühendislik saldırılarının büyük çoğunluğunu bertaraf edecektir. Hadi gelin madde madde ilerleyelim dikkat edeceğimiz konularda.
- İlk olarak üzerinde durulması ve kabullenilmesi gereken husus “düşünen” ve “hisseden” olmak üzere iki zihnimiz olduğu gerçeğidir. İnsanoğlu sahip olduğu bu iki zihni dengede tutarak mükemmele ulaşır. Ne zaman ki bu denge bozulur hatalar yapmaya başlarız. Sosyal mühendisler oynadıkları akıl oyunları ve hayali senaryolarla hırs, tutku, açgözlülük, korku, heyecan gibi duyguları tetikleyerek bunların yoğunluğunu artırır ve mantığımız yerine hissedilen duyguyla anlık tepkiler vermemizi sağlayarak bizi tuzaklarına düşürürler. Yoğunluğu artan duygular mantıksal çıkarımlar yapmamız için gerekli bilişsel yeteneklerimizi kullanmamızı engeller ve dünyayı tutkularımızın, hırslarımızın ve arzularımızın penceresinden görmeye başlarız. Pusulaya yaklaştırılan mıknatısın kuzeyi gösteren ibreyi saptırması gibi duygusal zaaflarımız, yoksunluklarımız ve doymak bilmeyen arzularımız bizim ibremizi saptırır. İşte hissettiğimiz tam da bu ruh hali sosyal mühendislerin tuzaklarına düşmemizi sağlar. Aklı, diğer bir ifadeyle düşünen zihni bir kenara koyup, hayatta kalmak üzere evrilmiş hisseden zihnin kontrolü altındayken genelde tüm sahtekârlar, yazımız özelinde ise sosyal mühendisler tarafından kandırılmaya çok müsait durumda oluruz. Bu nedenle dikkat etmemiz gereken ilk ve en önemli husus “düşünen” ve “hisseden” zihinlerimize güç birliği içerisinde çalışabilmeyi öğretmektir.
- İkinci önemli husus duygusal farkındalık Bu farkındalık duygularımızı tanıma, anlamlandırma ve kontrol etme yeteneğini bize sunar. Farkına varılabilen, yorumlanabilen, anlamlandırılabilen ve kontrol altındaki duygular doğru kararlar vermemizi sağlar. Aksi takdirde, yoğun ve isimlendiremediğimiz duygularımızın baskısı altında kalır, stresle boğuşur ve yanlış kararlar veririz. Duygusal farkındalık düzeylerini artırabilen insanlar, daha rahat sosyalleşebilir, empati yeteneklerini, problem çözme ve değişen durumlara ayak uydurabilme esnekliklerini üst düzeye çıkarabilirler. Bu tür insanların sosyal mühendislere av olmaları çok ama çok küçük bir ihtimaldir. Bu nedenle ikinci önemli husus duygusal farkındalık düzeyimizi yüksek tutmaktır.
- Üçüncü konu emeğimiz haricinde hiçbir şeye sahip olmadığımız bilincine sahip olmaktır. Talep edeceğiniz, sahip olmayı istediğiniz veya size vaat edilen şey harcadığınız emeğinizin ötesinde ise emin olun ortada bir sıkıntı vardır. Özellikle sahte ve yapmacık samimiyetlerin kol gezdiği sosyal medya platformlarında kimse size karşılıksız bir şey vermez. Unutmayın bedava peynir sadece fare kapanında olur…
- “Son dakika, son beş ürün, acele edin, …..tarihine kadar” gibi mesaj veya paylaşımların tuzak olduğunu aklınızın bir köşesine yazın ve bunlara her zaman şüpheyle yaklaşın.
- Sosyal medya platformlarındaki arkadaşlarınızın çoğuyla tek irtibat noktanız bu platformlardır. Alternatif iletişim imkanınızın olmadığı kişilere karşı daha tedbirli ve şüpheci yaklaşın. Belki de o kişinin hesabı bir sosyal mühendis tarafından ele geçirildi ve siz dahil arkadaş listesindeki herkese yemleme yapılıyor.
- Online ortamlarda değerinin çok altında yapılan satışlara şüpheci yaklaşın. Kaparo veya belli bir orandaki ödemenizden sonra satıcı sırra kadem basabilir.
- Başkalarının isimlerini kullanarak yapılan sözde yardım toplama kampanyalarına, indirim kodlarına hediye çeklerine, kredi kartı aidatı iadesi tuzaklarına karşı uyanık olun.
- Telefonunuza gelecek onay kodlarını kimseyle paylaşmayın. Hattınız faturalı ise faturanıza yansıyacak bir alışveriş yapılmış olabilir veya kredi kartı bilgilerinizi daha önceden ele geçirmiş biri sizin adınıza bir alışveriş yapmış olabilir.
- Diyelim ki, merakınıza karşı koyamayıp e-posta içerisindeki veya sosyal medya paylaşımlarındaki linklerden birini tıkladınız. Tıklanan linkin bilgisayarınıza otomatik olarak zararlı yazılım yüklemesi ihtimalini sadece ifade ederek diğer ihtimallere geçelim. Tıkladınız ve bir web sayfası açıldı. Lütfen sayfadaki resimlerden, şekillerden veya formlardan ziyade ilk önce URL adresini dikkatli bir şekilde, harf harf okuyun. Unutmayın URL adresindeki bir karakterlik farklılık, tamamen bambaşka bir web adresi demektir.
- Diyelim ki, linkin götürdüğü web sitesi sizin kontrollerinizden başarıyla geçti. Yerinizde olsam, önceden bir sanal kart oluşturup online alışverişlerimde sadece o sanal kartı kullanırım ve mümkün olması durumunda üşenmeyip 3D ödeme yöntemlerini kullanırım. Alışverişim bittikten sonra da sanal kartımın limitini sıfırlarım.
- Unutmayın! … Siz daha yeni yeni yüzmeyi öğrenen birisiniz ve sanal dünya dev köpekbalıklarından denizanalarına kadar her türlü yırtıcının kol gezdiği tehlikeli bir dünya. Kıyıdan fazla açılmamakta sizin için her zaman bir fayda var.
- Bu satırdan itibaren eklenecek diğer maddeleri sizlere bırakıyorum.
Sonraki yazılarda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.