Bilirkişi Olarak Atanabilecekler
CMK’nın 64 üncü maddesinde bilirkişilerin nasıl atanacağı düzenlenmiştir. Anılan hükme göre kanunların belirli konularda görevlendirdiği resmî bilirkişiler öncelikli olacak şekilde, il adlî yargı adalet komisyonları tarafından her yıl düzenlenen bir listeden bilirkişi ataması yapılabilmektedir.
Söz konusu maddeye istinaden çıkarılan 01 Haziran 2005 tarih ve 25832 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ceza Muhakemesi Kanununa Göre İl Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik” ile de bilirkişi listelerinin hazırlanmasında, uzmanlık alanlarının belirlenmesi, başvurabilecek olanların nitelikleri, müracaat usulü, değerlendirme esasları, listelerin oluşturulması ve gerekli durumlarda bu listelerde yer verilenlerin çıkarılma usul ve esasları düzenlenmiştir.
Ancak CMK’nın 64’üncü maddesi 2’nci fıkrasına göre, atama kararında gerekçesi gösterilmek kaydıyla liste dışından da atama yapılması mümkündür. CMK’da bilirkişi olarak atanan bir tüzel kişinin olması halinde, kendisi adına incelemeyi yapacak gerçek kişi veya kişilerin isimlerini bilirkişi atayacak merciinin onayına sunacağı düzenlenmiştir.
CMK’da bazı kişi veya kurumlar, bilirkişilik görevini kabul etmekle yükümlü kılınmıştır. Bunlar resmî bilirkişilikle görevlendirilmiş olanlar ve yukarıda sözü edilen listelerde yer almış bulunanlar, incelemenin yapılması için bilinmesi gerekli fen ve sanatları meslek edinenler ile incelemenin yapılması için gerekli mesleği yapmaya resmen yetkili olanlar bilirkişilik görevini kabul etmekle yükümlüdür.
Bilirkişiyi atama yetkisi soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısına, kovuşturma evresinde ise hâkim veya mahkemeye aittir. Bilirkişinin sayısının belirlenmesi de hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısının takdirine bırakılmıştır.